Lectors

lunes, 9 de junio de 2014

AUTÒCTONS


L’altre dia un bodeguer va venir a portar-nos el seu vi mentre tastàvem. Un syrah varietal que ha plantat al seu jardí i que fa per consum propi i perquè li ve de gust, deia.
No us puc parlar del vi, atès que no l’hem tastat encara. Però segur que és prou bo. Aquest post només vol comentar una frase que va dir que segur que havia sentit a dir a qualsevol racó del sector. La va dir quan li vaig preguntar perquè havia plantat syrah.
“És la varietat que m’agrada a mi, perquè sóc molt del Roina”.

Ho vaig trobar coherent, atès que és el seu jardí i no una explotació comercial. I per tant, no anava a comentar res al respecte; però fins i tot abans de poder-ho fer em va deixar anar

“Ja ho sé que sou molt autòctons”



Val a dir que no sé que vol dir això. Jo, particularment vaig néixer a Rabat, i vist com està la cosa per aquí i el que significa darrerament ser ciutadà de l’estat espanyol, fa un temps que m’estic pensant si demanar la nacionalitat magrebí. Posant les coses al seu lloc, l’home es referia al vi, concretament. No li vaig contestar gaire, evidentment. Però la resposta hauria d’haver estat aquesta.

“Si nosaltres som autòctons, què són els altres?”



I les respostes, només tres possibles:

“Mentre tasten cabernets farcits de pebrot verd diuen Home, hi ha cabernets bons, per quedar sempre bé.”


“Són eclèctics, és a dir, s’acosten a qui té més possibilitats de triomfar (però mai del tot) en el moment oportú.”


“Són cosmopolites. O potser provincians, entenent que el que proposen és un residu d'aquella afirmació que diu que tot el que ve de França és millor. O forans, entenent aquesta paraula com partidaris de les varietats foranes.”


I és que de vegades les coses no són com semblen.







A què correspon la paraula “autòctons”? Nosaltres volem des de fa molts anys que Catalunya pertanyi al Vell Món Vinícola, amb majúscules, i deixi de banda les polítiques del Nou Món Vinícola. I per tant, el que això demana és que els vins que se’n fan a aquesta terra siguin de varietats autòctones. Deu voler dir això?

Potser som “autòctons”, però coherents, perquè ni la pela ni el plaer de la llengua ho justifiquen tot. Menys encara l’aculturació de la vinya.

A una zona vinícola del Vell Món el que toca és ser "autòcton".

Són els altres que són forans.



2 comentarios:

  1. Bon dia Sr. ALCOVER, sóc el noi a qui vostè es refereix com a "l'home a qui no li vaig contestar gaire evidentment".
    Deixi'm començar aclarint-li que tinc opinió pròpia i que no tinc l'habit de repetir "frases que he sentit a dir".
    "Els altres", grup on vostè m'inclou, podem no ser ni amants de les pirazines, ni venuts, ni cosmopolites; simplement, gent oberta i tolerant que creu que les opinions no s'imposen. I, un consell, intenti en un futur no dir-li a algú que li porta unes mostres què ha de plantar; queda poc professional. Recordi que la diversitat d'opinió es molt enriquidora i que vostè no és el deu del vi.
    Ara ja pot anar a carregar-se el meu syrah de província.
    Decebut i entristit aprofito per a saludar-lo cordialment i convidar-lo a la reflexió.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sr Romero.
      Primer de tot. Ningú. Li va sir el que havia de plantar: tan sols se li ca aconsellar que si mai havia de fer un vi comercial, que pensés més amb el cervell que amb la llengua, atès que cal tenir en compte el territori.
      Segon. El seu syrah serà tastat a cegues xom tots els altres vins, i si està ben fet rebrà una bona puntuació. Si no, evidentment no la rebrà. Si de tota manera prefereix que no el.tastem, el.pot passar a recollir quan vulgui.
      Tercer. Vostè, com molta gent del sector, es permet el luxe de penjar adjectius sense gaire informació sobre la nostra trajectòria. Però per la seva argumentació sembla que no tinguem dret a rèplica. Ja estem acostumats a aquesta mena de respostes viscerals. Per això el següent post és la segona part de les seves aportacions, aquestes "opinions pròpies" tan originals i noves que portem sentint dia a dia des de fa set anys. El seu discurs és arquetipic: d'original té el mateix que jo de rossa.
      Gracies per llegir, de tota manera.

      Eliminar